Vogeldagboek©


Egels in de tuin! (2)

Uit Vogeldagboek van 27 augustus

Zou moeder egel niet op zo'n grote schare kroost hebben gerekend? Ik had me al eens achter de oren gekrabd ('k lijk zelf wel een egel aan het worden....) waar die grote moeder en haar zeven opgroeiende kinderen allemaal moesten blijven in het nest dat mooi in een hoekje tegen ons huis is gebouwd. De jonkies groeien als kool en ma had ik er al enkele dagen op betrapt dat ze elders in de tuin op een rustig plekje ging liggen slapen, kennelijk omdat haar huis te vol werd.

Gisteren begreep ze dat er handelend moest worden opgetreden en vanaf dat moment sleept ze droge takjes en ander tuinafval aan, ze 'plukt' ook verse plantendelen, ze heeft een voorkeur voor paarse dovenetel. Het nest is inmiddels duidelijk groter geworden, de L-vormige woonkamer is omgetoverd in een rechthoekig onderkomen, een soort woonbunker, maar zo te zien uiterst functioneel want vanmiddag ging ze weer met haar kleintjes het nest in voor het middagtukje.

Egels270803
Meestal zo tegen de middag komen de egels (Erinaceus europaeus - Hedgehog) even te voorschijn, ze scharrelen dan wat rond in de buurt van hun nest, totdat ze op een seintje van ma weer de veiligheid naar binnenkruipen. Op de foto vijf van de zeven jonge egels.

Egel270803
Een close-up van een van de jonge egels.

Uit Vogeldagboek van 28 augustus

Het gaat regenen, eindelijk. De wolken werden vanmiddag steeds dreigender, er viel al een spatje, wind en regen komen eraan. Je leest en hoort hoe hard de natuur vocht nodig heeft, planten en bomen verdrogen, opvangcentra krijgen uitgedroogde en magere dieren binnen, ze kunnen geen voedsel meer vinden. De polderslootjes staan nog wel vol, maar je ziet de gele plekken en je ruikt bijna de droogte van het land.

Zou onze tuinegel aanvoelen dat er regen, wind en lagere temperaturen op komst zijn en dat ze daarom zo sjouwt met nieuw huisraad? Vanmorgen liep ze opnieuw in een uitzonderlijk hoog egeltempo door de tuin om plantenresten te verzamelen, ook groene planten moesten eraan geloven, alles werd naar haar uitdijende woning gebracht.

Uit Vogeldagboek van 1 september


In het weekeinde telden we 6 jonge egels die in onze tuin scharrelden. Waarschijnlijk dat er een verdwenen is, want vrijdagavond liep een egeltje op de parkeerplaats en die heeft zijn eigen weg gekozen. Zaterdag hadden we de traditionele straatbarbecue en hebben we heel wat mensen (kinderen) de egeltjes laten zien, als ze althans uit hun nest waren.

Vanavond moesten we vaststellen dat de egels onze tuin waarschijnlijk verlaten hebben: we hebben ze de hele dag niet gezien. Of gehoord, want als ze in hun nest zijn, hoor je meestal ook nog wel wat gestommel. Het nest ziet er ineens ook verfomfaaid uit. We nemen aan dat moeder egel met haar inmiddels opgegroeide kroost is vertrokken naar een gebied waar ze meer ruimte en voedsel ter beschikking hebben.

Hierna hebben we de egels niet meer gezien.

*****